perjantai 26. kesäkuuta 2015

Oppimistehtävä 2 a-d

Lyhyt oppimistehtäväni 2!

Tietosuojakysymykset

Sosiaalisessa mediassa on paljon riskejä, jotka kannattaa huomioida. Käyttäjätunnuksia varastetaan, ihmisiä vakoillaan netissä ja haittaohjelmia voi tulla jos päivitykset eivät ole ajan tasalla. Lisäksi sosiaalisessa mediassa on tärkeää tietää, mitä kannattaa ja saa julkaista! Sosiaalisessa mediassa ei kannata julkaista asioita, joita ei ole valmis näyttämään kaikille. Mikä on Internetissä, jää sinne. Tietosuojassa kannattaa tietää, mitä tietoja jakaa ja kenelle. Monissa sovelluksissa, kuten Facebookissa kannattaa tarkistaa millaiset tietosuojat sinulla on. Jaatko muille ihmisille puhelin numerosi tai sähköpostiosoitteesi vahingossa? Kannattaa myös tarkistaa, mille kaikille sovelluksille antaa luvan käyttää omia tietojaan.

Digitaalinen identiteetti

Sosiaalisessa mediassa pystyy valehtelemaan, paljon. Kuvia pystyy muokkaamaan, väärää tietoa pystyy levittelemään ja oman identiteetin voi luoda uudelleen. Facebookin keskustelussa oli digitaalisen identiteetin aiheesta linkki : http://www.olivialehti.fi/jutut/sosiaalinen-media/ joka oli erittäin mielenkiintoinen!
MTV:llä pyörii sarja nimeltä "catfish", joka perustuu dokumenttiin "Catfish". Tässä dokumentissa näkyy hyvin, miten sosiaalisen median ja todellisen maailman pystyy sekoittamaan toisiinsa ja kuinka ihminen voi luoda itsestään kenet haluaa. Yaniv Shulman niminen henkilö oli löytänyt ”unelmiensa naisen”, kunnes dokumentin aikana hänelle selvisikin kyseisen naisen olevan keski-ikäinen perheenäiti, joka oli lähettänyt kuvia jostakusta muusta henkilöstä. Tässä on erittäin hyvä esimerkki ja katsottava elokuva aiheeseen liittyen!


“Yle panostaa someen, se on meille tärkeä työväline ja julkaisukanava. Sosiaalisen median merkitys ja käyttö kasvaa huimasti ja vastaavasti meidän on oltava valmiita jatkuvasti arvioimaan ja muuttamaan toimintatapojamme myös somessa”, sanoo Ylen journalististen standardien ja etiikan päällikkö Riitta Pihlajamäki.

Yleisradion some-tilien perustaminen vaatii kirjallisen suunnitelman, jossa kertoo:
- Kohdeyleisönsä? Miksi tili perustetaan?
- Kuka ylläpitää sivusta ja miten? Millä resursseilla?
- Miten onnistumista mitataan?

Ylen toimintaohjeista saa sen käsityksen, että ylen somelainen on itse vastuussa toiminnastaan. Hän vastaa yrityksensä imagosta omassa julkaisussaan ja on sen takia vastuussa kirjoituksistaan.

Lopuksi kävin kommentoimassa eevanvalivuosi sivustoon aiheeseen liittyen, sillä hän kertoi sosiaalisen median pelisäännöistä koulumaailmassa. Opiskelijana aihe on tuttu ja mielenkiintoinen!

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Oppimistehtävä 1 C ja D

SoMen hyödyntäminen kirjasto- ja tietopalvelualalla on erittäin tärkeää! Ihmisiä pitää informoida erilaisista tapahtumista ja uusista muutoksista ja tällä hetkellä ihmiset tavoitetaan parhaiten sosiaalisen median kautta.

Kirjastot ovat tällä hetkellä digitalisoitumassa ja muuttumassa enemmän ihmisten kohtaamispaikaksi, joten on vain luonnollista että kirjastot ovat hanakasti mukana sosiaalisessa mediassa. Perinteinen asiakaspalvelukin on digitalisoitumassa: Ennen ihmiset kysyivät tiedonhakuapua henkilökunnalta, mutta nykyään asiakkaita palvellaan paljon verkossa. Kirjastot.fi osoitteessa on oiva esimerkki tästä muutoksesta, sillä sivustolla on "kysy kirjastonhoitajalta" palvelu, jossa on mahdollista kysyä mitä vain tiedonhaun ammattilaisilta.

Kirjastot ovat sosiaalisessa mediassa tärkeitä myös sen takia, että siellä pyritään tukemaan medialukutaitoa.. Medialukutaidon avulla opimme mm. tulkistemaan kuvia ja tekstejä sekä opimme oikeutemme virtuaalisissa yhteisöissä. Mediakasvatuksen avulla kirjastot edistävät ihmisten yhdenvertaista oppimista sekä mahdollisuutta itsensä ilmaisemiseen.

Asiasta voisi kirjoittaa vaikka miten paljon, mutta jätän tällä kertaa teksin lyhyeksi ja ytimekkääksi. Löysin aiheeseen liittyen Ilkka Olanderin blogitekstin, joka käsittelee kirjastojen digitalisoitumista. Hyvä kirjoitus, joka käsitteli miten kirjastot hyödyntävät mm. netflixiä sekä pinterestiä.


tiistai 16. kesäkuuta 2015

Oppimistehtävä 1 B

Last.fm on ohjelmisto, joka suosittelee musiikkia perustuen käyttäjänsä kuuntelemaan musiikkiin. Last.fm:n kanssa yhteensopivat mediasoittimet, joihin on asennettu Last.fm-lisäosa joka kirjaa kaikki yli 30-sekuntia pitkät kappaleet.

Päätin kirjautua sivustolle sen takia, että sovelluksen pystyy yhdistämään Spotifyhyn. Kuuntelen tätä kautta paljon musiikkia, mutta olen harmitellut, ettei se suoranaisesti suosittele musiikkia perustuen kuuntelemaani musiikkiin. Nyt sitten kokeilemaan miten sivusto toimii! 



Sivustolle kirjautuminen oli helppoa! Siihen tarvittiin vain käyttäjätunnusta, salasanaa ja sähköpostia. 



Kuuntelin Spotifyn kautta muutamia kappaleita, joiden avulla sain last.fm sivustolle suosituksia perustuen kuuntelemiini kappaleisiin. Suosittelussa kätevää on se, että pystyy itse suodattamaan minkä tyylisestä kategoriasta haluaa musiikkisuosituksia. Minulle tulleet suositukset olivat sellaisia, joita voisin kuunnella. 

Vapaa-ajalla sovellus on varmasti kätevä ja haluan tutustua last.fm:ään paremmin. Itse ainakin tarvitsen erilaista musiikkia mm. urheiluun ja koulutöiden tekemiseen ja kyllästyn helposti moneen kertaan kuultuihin kappaleisiin. Toivon löytäväni sovelluksen avulla helposti uutta, mutta saman tyylistä musiikkia jota kuuntelen.

Last.fm:in kautta on myös mahdollista nähdä musiikkiin liittyvien tapahtumien ja festifaalien ajankohtia. Tämä ei kuitenkaan ilmoita kuin muutamien tapahtumien infot, joten en luottaisi vielä sokeasti näihin suosituksiin!

maanantai 15. kesäkuuta 2015

Oppimistehtävä 1 A


Pinterest          https://fi.pinterest.com/


Mikä se on?

Pinterest on sosiaalinen linkkien ja kuvien jako- ja keräyspalvelu, joka mahdollistaa erilaisten kuvakokoelmien luomisen. Pinterestissä tehdään visuaalisia kirjanmerkkejä netistä tai Pinterestistä löytämillesi mielenkiintoisille sisällöille.  Nämä Pin-lisäykset tallennetaan teemoittain tai aiheittain tauluihin, jotka olet luonut. Tässä Pinterestin idea lyhykäisyydessään!

Kuva omasta Pinterestin taulustani, jonne olen kasannut sisustukseen liittyviä kuvalinkkejä


Omat kokemukseni

Olen aloittanut Pinterestin käyttämisen jo monta vuotta sitten, mutta alussa en tajunnut kuvien lisäämisen ideaa ja ihmettelin kuka jaksaa etsiä erilaisia kuvia verkosta. Sivuston aktiivisempi käyttö alkoi vasta viime vuonna, kun etsin mielenkiinnosta sisustusideoita kotiini sekä erilaisia tee se itse- ideoita. Tällöin tajusin, miten helppoa ja mukavaa erilaisten taulujen luonti voi olla, sillä minun ei tarvinnut enää tallentaa kuvia erikseen koneelle ja kuvan takaa löytyi helposti linkki kuvan alkuperäiselle sivustolle.

Tällä hetkellä minulla on 24 taulua sivustolla, joiden kategoriat käsittelevät  mm. sisustusta, vaatteita, neulontaohjeita, leivontaohjeita ja hupikuvia. Sivustoa olen käyttänyt hyödykseni sekä koulussa että vapaa-ajallani ja olen mielenkiinnolla tutkinut miten sivustoa pystyy käyttämään hyödyksi myös työelämässä!

Itse voin suositella tutustumaan Pinterestiin jos yhtään kiinnostaa! Tässä lyhykäisyydessään Pinterest historiani ja kerron mielelläni lisää. Itse olen hyötynyt paljon kyseisestä sivustosta, vaikka aluksi luulin kuvien pinnaamisen olevan silkkaa ajanhukkaa. :)

Tässä yksi sisustusidea Pinterestistä,
jonka päätin toteuttaa omalla tyylilläni.


Teimme koulua varten askartelutapahtuman lapsille,
johon löysimme askarteluideoita Pinterestin kautta.
Vanhat kirjat pääsivät uusiokäyttöön kaulakorujen,
 kirjanmerkkien sekä paperiruusujen muodossa.






Goodreads      http://www.goodreads.com/



Mikä se on?

Goodreads on verkkosivusto kirjojen sosiaalista luettelointia varten. Käyttäjänä pystyy tekemään henkilökohtaisia kirjahyllyjä, arvostemaan kirjoja, nähdä mitä ystävät verkkosivustolla lukevat ja saada suosituksia aikaisemmin luettujen kirjojen perusteella. Goodreadsin sivustolla on myös mahdollista osallistua kirjalistojen haasteisiin, trivia kysymyksiin kirjoista sekä osallistua erilaisiin keskusteluihin keskustelupalstoilla.
Vaikka sivusto ei lukeudu minulle kahden tutuimman sivuston skaalaani, päätin kertoa kokemuksestani sivustosta, koska monet tutuistani eivät tiedä kyseisestä sivustosta mitään.

Omat kokemukseni

Virtuaalisessa kirjahyllyssäni on tällä hetkellä 56 kirjaa, jotka olen lukenut. Näiden kirjojen avulla olen saanut erilaisia kirjasuosituksia omaan lukumakuuni perustuen. Tämä on mielestäni sivuston paras ominaisuus, sillä sen avulla löydän helposti uutta luettavaa. Vaikka kirjahyllyssä olisi erilaisia kirjoja, genre-haun avulla pystyy rajaamaan hakuja tiettyyn kirjaluokkaan.

Vaikka sivuston idea on melko simppeli, kirjojen klikkaaminen hyllyihin on melko koukuttavaa. En keksi Goodreadsista paljon kerrottavaa, sillä käymällä itse kyseisellä sivustolla tutustuu parhaiten sen toimintaan. 

torstai 4. kesäkuuta 2015

Aloitus

Heippa!

Opiskelen tällä hetkellä kirjasto- ja tietopalvelualaa Oulun liiketalouden yksikössä. Opiskelujen lisäksi vapaa-aikani kuluu kaikenlaisten projektien sekä uusien harrastuksien parissa. Tässäpä pieni info minusta näin aluksi! :)

Sosiaalisessa mediassa olen ollut varsinaisesti mukana vuodesta 2008 saakka, jolloin tein facebook-tunnuksen itselleni. Nykyään olen somessa mukana mm. Pinterestissä, Instagramissa ja monissa muissa sosiaalisen median palveluissa. Facebookia käytän nykyään päivittäin uutisten lukemiseen, yhteydenpitoon sekä erilaisten ryhmien kanssa kommunikointiin. Tämä on minulle käytetyin sosiaalisen median yhteisö.

Sosiaalinen media tarjoaa ison vaikutuskanavan sitä käyttäville ihmisille, enkä usko käyttäneeni kaikkea sen potentiaalia.

Odotan innolla tulevaa sosiaalisen median kurssia, sillä haluan oppia lisää somen käytöstä! Tämä on ensimmäinen kirjoittamani blogi ja alkutekstinkin tuottaminen oli minulle vaivalloista. Katsottavaksi siis jää, miten kehityn blogin kirjoittajana ja "sosiaalisen median asiantuntijana".

Kurssin aloitustehtävän tiimoilta kävin myös kirjaamassa kommentin blogiin: http://somesiivola.blogspot.fi/2015/05/aloitustehtava.html?showComment=1433438685691#c1027514387741023070